RSS zdroj

Mandlové máslo

Posted on

Díky za inspiraci Joyemu, od chvíle kdy jsme se bavili o tom jak si dělá vlastní mandlové máslo mi to nedalo a, po prvním pokusu (který byl lehčí než se zdá a výsledek byl chutnější než jsem vůbec čekala), se stalo něčím co vyrábím tak 2x do týdne. Je výborným zdrojem bílkovim a pro vegany a veganky by v paleo diet mělo být častou součástí. A k tomu všemu je výborné na mlsání.

Většinou ho dělám z 250g mandlí, což vyjde na větší zavařovací skleničku. Postup je jednoduchý a následující – mandle dejte opražit do trouby při 200° na cca 10 minut. Dost to záleží na troubě a na tom jak hřeje. Někdy mám pocit, že na naší sice je údaj 200°, ale ve skutečnosti je to tak 120°. Takže časy berte orientačně.

Po upražení už jen zbývá dát mandle do mixéru, přidat k nim nějaký dobrý olej (už jsem zkoušela olivový, sezamový, z vlašských ořechů a slunečnicový a slunečnicový na celé čáře vítězí) a špetku soli.

No a teď už jen tak 10 minut mixovat. Asi 90% procesu to vypadá, že si mixujete leda tak mandlovou moučku a pak v poslední minutě se z ničehonic začně vytvářet máslo. Vlastně důležitá věc na závěr – je potřeba mít mixér, krerý má nádobu z noži. Tyčovým mixérem to neuděláte. Máme doma dva mixéry – jeden má velkou nádobu na mixování a jeden menší, nevím zda to je tím, ale v menší se máslo dělá hodně jemné, v podstatě bez kousků a ve větší je naopak s většími kousky mandlí.

Reklamy

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

%d bloggers like this: