RSS Feed

Podzim znamená…..dýně!

Miluju podzim. Všechna ty jablka, mrkve, celery, švestky, hrušky a DÝNĚ! Ne, že bych je chtěla nějak výrazně vyvyšovat nad ostatní plody podzimu, ale možná právě proto, že dýně jsou pro mě (stejně jako jahody, maliny a další v jiných měsících) čistě podzimní záležitost jsem jimi na dva měsíce posedlá. Můžete se těšit, že Vás momentálně budu zásobovat převážně podzimními recepty…A pak přejdu na fádní zimu a základní trojkombinaci : mrkev, celer, petržel, občas zpestřené kapustou a řepou. Ale na to je zatím času dost, momentálně je v hlavní roli podzim a všechna ta nádherně barevná zelenina a ovoce.

Dnešní recept je tak trochu líné odpoledne po dopoledni stráveném na „Náplavce“ a obligátní hodinkou v tělocvičně. Od své oblíbené rodiny Šťastných jsem si donesla letošní první hokaido. Jupí. Nebudu s ní nijak experimentovat a připravím ji jednodušše a doplním rizotem s čerstvým špenátem a uzeným tempehem.

RECEPT:

Květák, dýně „Hokaido“, špenát, uzený tempeh, kvalitní slunečnicový olej, sojová omáčka, česnek, sezamová semínka. (množství dle toho pro kolik lidí chcete vařit)

Rozehřejte troubu na 200°, dýni nakrájejte na plátky (Hokaido nemusíte loupat). Zakapte slunečnicovým olejem (bez kvalitního to nebude fungovat, měl by chutnat jak slunečnicová semínka) a trochou sojové omáčky. Dejte na plech a nechte cca 15 minut péct.

Rizoto už tu jednou bylo, postup přípravy květákové rýže je obligátní: nastrouhejte květák, nakrájejte cibulku, na olivovém oleji nechte zezlátnout, vhoďte květák, lehce osmahněte, zalejte vodou a nechte chvilku povařit až změkne. Na vedlejší pánvičce na sucho opražte uzený tempeh. Odložte. Na téže pánviččce poduste čerstvý špenát, přidejte česnek. Špenát i tempeh vmíchejte do kvetákové rýže. Vsypte sezamová semínka (chuťově moc nemění, ale vypadá to pěkně a můžete mít pocit, že je to zase o něco bohatější na živiny).

Advertisements

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

%d bloggers like this: