RSS Feed

Plněný tempeh & marinovaný lilek

K tomuhle receptu mám takový zvláštní vztah, ale to by byl jiný příběh. Ideální zdroj dostatku bílkovin a hlavně něco trochu jiného. Chce to trochu času a přípravy, ale stojí to za to. A někdy je třeba se trochu rozmazlovat. Uvedené množství je na dvě porce. Na celou tuhle srandu budete pořebovat : 1 lilek, tymián, olivový olej, 4 stroužky česneku, čerstvý pepř, pesto se sušených rajčat (domácí či koupené), tempeh natural, listový špenát, červenou cibuli, pár čerstvých rajčat, sůl

Marinovaný lilek

Lilek rozkrojte na půl a lehce posypte solí, nechte ho cca 30 minut „vypotit“. Zatím si připravte marinádu : 6 lžic olivového oleje, 2 stroužky česneku, 2 lžičky citrónové šťávy, 1 lžička tymiánu, trocha čestvě mletého pepře. Česnek prolisujte do oleje, promíchejte s kořením. „Vypocený“ lilek osušte ubrouskem, utěrkou (čistou) nebo čímkoli co budete mít po ruce. Ostrým nožem dužinu nařežte do tvaru mřížky a vtírejte marinádu tak dlouho dokud ji lilek vsakuje. Poté každou půlku zabalte zvlášť do alobalu, dejte do chladničky a nechte cca 2 hodiny.

Plněný tempeh

Podobný proces uděljte i s tempehem (tedy ten naložit a zabalit do alobalu). Tempeh rokrojte na půl a půlky rozřízněte podélně jako chleba, třeba. 🙂 Každou stranu tempehu potřete rajčatovým pestem, vložte několik listů špenátu, pár koleček velmi na jemno nakrájené červené cibule a tři tenké plátky rajčat. Přiklopte, dejte na alobal a potřete marinádou: 4 lžíce olivového oleje, 1 stroužek česneku, 1 1/2 lžičky rajčatového pesta. Potřete z obou stran, zabalte do alobalu a nechte spolu s lilkem v lednici.

Po uplynulém čase rozehřejte troubu na 200°, vložte balíčky s lilkem a tempehem, pečte 15 minut zabalené, potom alobal otevřete a nechte ještě 10 minut péct v otevřeném alobalu.

Skvělou přílohou je  lehce spařený čerstvý špenát s trochou česneku nebo vařeý celer promíchaný s čerstvou hladkolistou petželkou.

Advertisements

One response »

  1. Mnam to vypada krasne

    Odpovědět

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

%d bloggers like this: