RSS Feed

Výjimka potvrzuje pravidlo…

Posted on

Nejsem si moc jistá jestli tohle ještě může být považováno za recept odpovídající zásadám paleo diety….I když – ořechy, vysokoprocentní čokoláda, kokosová šlehačka. No, já osobně bych řekla, že už to je takový alibismus. Ale jsou věci a příležitosti, kdy je třeba dělat výjimky, jako třeba, když chcete udělat radost někomu koho máte rádi a ten dotyčný miluje čokoládu. A taky je třeba říct, že po návratu z Krakowského Reebok Crossfit Championship jsem jako dárek dostala vysněou knížku z edice Apetit – Koláče. A tenhle recept je variací na jeden z uvedených na kterém můj drahý mohl oči nechat…

Původně měl být z mandlové mouky…ale nebudu Vám lhát, ty co jsou nafocené vůbec paleo nejsou…jsou z mouky špaldové…ale recept co tu uvedu bude v paleo verzi, vzhled by se neměl nijak lišit.

Na 4 tartletky:

Těsto:

1 a 1/4 hrnku mandlové mouky

1/4 hrnku kakaa

120g rostlinného tuku (ozkoušený Alsan či Stella)

2 lžíce kokosového tuku (nahrazuje sádlo používané v původních receptech)

3-4 lžíce ledové vody

špetka soli

Náplň:

300g 80%(a více) čokolády

250ml kokosové šlehačky

+ na ozdobu: mandle, mleté lískové ořechy….cokoli….

Co se týče těsta: dostat se do fáze křehkého těsta, které bude držet pohromadě, bude akorát křupavé a chutné mi trvalo nějakou dobu. Dodržuji přísně alchymistický postup, který jsem našla na http://catalinapece.blogspot.cz/2010/11/shortcrust-pastry-shortcrust-testo.html a musím říct, že funguje a díky němu moje „shortcrust“ těsto konečně dosáhlo ideální podoby. I když někteří říkají, že těsto dělají naprosto „obyčejně“, prostě smíchají suroviny, prohnětou do těsta a hodí do formy…Mužete najít svůj styl. Mě osobně to tak nikdy nefungovalo… Těsto nechte chladit, potom přeneste do formiček a dejte na 15 minut péct do trouby vyhřáté na 180°.

V rendlíčku si zatím ohřejte šlehačku, až k bodu varu, poté vmíchejte na kousky nalámanou čokoládu a míchejte dokud se zcela nerozpustí. Poté vlijte do formiček s těstem a nechte cca 2-3 hodiny schladnout. A je hotovo. Dle mě naprosto famózní, ale spíše pro milovníky a milovnice hořké a intenzivní čokolády.

Advertisements

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

%d bloggers like this: